Składniki:
- kilka łyżek śmietany jeśli twaróg będzie za suchy
- 200 gram masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 200 g cukru pudru
- 6 żółtek ugotowanych na twardo
- łyżeczka skórki z pomarańczy lub cytryny
Przygotowanie:
1. twaróg przemiel 2-3 razy maszynką do mięsa tak aby nie miał grudek
2. ugotowane żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, masłem i cukrem pudrem
3. dodajemy zmielony twaróg, skórkę z cytryny lub pomarańczy i dokładnie miksujemy
4. durszlak wykładamy czystą ścierką i wlewamy nasze ciasto
5. górę ciasta przykrywamy wystającą ścierką i kładziemy na wierzch talerzyk który obciążamy czymś ciężkim np.: słoikiem ogórków
6. paschę wkładamy do lodówki na 24 h
7. po 24 godzinach możemy wyłożyć paschę na talerzyk
proponuje zrobić paschę 2 dni przed podaniem po to aby dobrze się zsiadła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz