Wyszukaj

Szukaj

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

KREM CYTRYNOWY

Składniki:

- 2 jajka
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
- szczypta cukru waniliowego
- starta skórka z wyparzonej cytryny
- sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

1. jajka wymieszaj dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym
2. miskę z jajkami postaw na garnku z wrzątkiem i ubijaj je na parze
3. ubijaj non stop aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu
4. dodaj skórkę z cytryny i sok z niej
5. dodaj cukier waniliowy , masło i żelatynę wymieszaną w wodzie
6. wszystko dokładnie wymieszaj
7. podgrzewaj masę przez 10 minut ciągle mieszając
8. zdejmij masę z garnka i odstaw do wystudzenia

krem tężeje przez 24 godziny więc nie za bardzo nadaje się do przekładania tortów
ale jest idealny do deserów i tart

 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz