Wyszukaj

Szukaj

wtorek, 8 kwietnia 2014

BABKA PIASKOWA

niedługo Wielkanoc a więc przepis idealny na te święto

Składniki:

- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 saszetki budyniu waniliowego
- 330 gram mąki
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju

Przygotowanie:

1. ubić białka na sztywną piane i dodać cukier, a potem dokładnie wymieszać
2. do białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy
3. wymieszać suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia
4. do białka stopniowo i na zmianę dodawać jogurt i olej
5. po wymieszaniu dosypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy
6. formę wysmaruj olejem i obsyp mąką
7. nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz babkę przez 45 minut
8. po upieczeni jeszcze gorące ciasto wyciągamy z formy
9. po wystudzeniu możemy polać babkę lukrem lub posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz