Wyszukaj

Szukaj

środa, 3 grudnia 2014

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

- 6-7 cebul białych
- 250 ml wina białego
- 500 ml rosołu
- sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier
- ser
- 100 g serka topionego
- 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

1. Rozgrzej patelnie a następnie wrzuć masło i dolej trochę oliwy
2. Gdy tłuszcz się rozgrzeje dodaj cebule pokrojoną w cienkie piórka
3. Smaż cebule aż nabierze bursztynowego koloru
4. Zalej cebule 1/2 wina i przykryj patelnie pokrywką
5. Gdy cebula się poddusi dodaj ją do zupy
6. zagotuj zupę a następnie dodaj przyprawy do smaku, wino i serek topiony
7.Całość gotuj przez 10-15 minut
8. zupę przelej do miseczki i posyp serem
Do zupy można dodać grzankę 
 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz