Składniki:
- 2 jajka- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka 2%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1.5 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
1. Do garnka wlej śmietanę i mleko2. Z laski wanilii wyjmij ziarenka i dodaj je wraz z laską do mleka ze śmietaną
3. Całość podgrzej na średnim ogniu
4. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj
5. Gdy całość się lekko podgrzeje zdejmij garnek z ognia i dodaj jajka cały czas mieszając
Jajka muszą być dokładnie połączone z mlekiem i śmietanką
6. garnek postaw na ogień i całość gotuj przez 3 minuty ubijając mikserem
7. W kubeczku rozpuść żelatynę w wrzątku i dolej ją do deseru
8. Całość dokładnie wymieszaj a następnie ostudź
9. Gdy deser będzie jeszcze lekko ciepły wlej go do pucharków i poczekaj aż wystygnie
10. wstaw deser do lodówki na 2-3 godziny
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz