Wyszukaj

Szukaj

sobota, 15 listopada 2014

Zioła w Kuchni

Świeże zioła w kuchni to podstawa
dzięki nim mięsa czy sosy nabierają głębszego smaku i aromatu
oto poradnik jakie zioła do czego możemy wykorzystać
 

Oregano

Oregano jest idealne do: wędlin, sałatek, niektórych zup,
sosów, mięs a przede wszystkim do pomidorów 
 

Rozmaryn

Rozmaryn wykorzystuje się do : mięs, sosów i pieczonych ziemniaków
Doskonale łączy się z grzybami i czosnkiem
 

Majeranek

Majeranek najczęściej dodaje się do:
sosów pomidorowych, sosów rybnych i duszonych mięs, w niewielkiej ilości do sałatek
majeranek pasuje również do kapusty i ziemniaków
 

 

 

 

Bazylia

Bazylie dodaje się do: pomidorów i sałatek warzywnych
Bazylią możemy także przyprawić mięsa i sosy
 

 

 

 

 

 

Mięta

Dzięki mięcie nasze potrawy mają świeży smak.
Mięta jest idealna jako dekoracja dań bądź napojów
 
 

 

Sos idealny do mięsa

Ten sos można zrobić gdy pieczemy mięso w warzywach
po upieczeniu mięsa wyciągamy je a warzywa przekładamy na patelnie wraz z sokami które wyciekły podczas pieczenia. Sos gotujemy przez 3-5 minut a następnie przecedzamy go.
Dolewamy 200 ml białego wina i dorzucamy: liść laurowy, 1 ziele angielski i 2 owoce jałowca.
Teraz musimy wszystko zredukować i przecedzić. Sos zagęścimy za pomocom mąki i wody.
Do szklanki wlewamy trochę wody i rozprowadzamy w niej łyżeczkę mąki.
Mąkę z wodą dolewamy do sosu energicznie mieszając. Sos gotowy

SMACZNEGO

piątek, 14 listopada 2014

Polędwica wołowa w sianie

Może się to wydawać dziwne ale polędwica jest pyszna

Składniki:

- Polędwica wołowa
- siano
-sól i pieprz
- gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

1.Polędwice posyp pieprzem i popiołem z siana
jak zrobić popiół:
do garnka włóż siano i podpal je  najlepiej zrobić to na zewnątrz i nie w dużej ilości naraz
2. Polędwice obtocz w popiele
3. Do naczynia żaroodpornego włóż trochę siana i połóż na to polędwice
4.Na wierch połóż rozmaryn i przykryj naczynie folią aluminiową lśniącą stroną do dołu
5. Polędwice piecz pod przykryciem w 70-80 stopniach około półtorej godziny
Pamiętaj, że wołowina po obróbce termicznej musi odpocząć by po rozcięciu jej nie wypłynęły soki
gdy mięso odpocznie można je pokroić i ułożyć na talerzu

SMACZNEGO

Pralinki czekoladowe

Składniki:

- 200 g czekolady deserowej
- 75 ml śmietany kremówki 30%
- łyżka masła
 

Przygotowanie:

1. 100g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej
2. Dodać masło i dokładnie rozpuścić
3. Dolać śmietankę i wymieszać
4. Masę najpierw schłodzić przez 1 godzinę w zamrażalce
5. Uformować kulki i ponownie wstawić do zamrażalki na godzinę
6. W tym czasie rozpuścić pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej
7. Dolej do czekolady łyżkę oliwy co sprawi, że łatwiej będzie spływać z pralinek
8. Pralinki wyjmij z zamrażalki i otocz je w czekoladzie
9. Włóż je do zamrażalki by czekolada stwardniała
10. Gotowe pralinki najlepiej smakują schłodzone
 
SMACZNEGO

czwartek, 8 maja 2014

NALEŚNIKI

Składniki:

- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżeczek cukru
- 4 łyżeczki oleju

Przygotowanie:

1.wszystkie suche składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj
2. dodaj oliwę, wodę i mleko a następnie wymieszaj
3. wbij jajka i dokładnie połącz składniki
4. patelnie wysmaruj tłuszczem i porządnie ją rozgrzej
5. na patelnie wylewaj równe porcje ciasta i rozprowadzaj je po całej patelni
6. naleśniki najlepiej przełożyć dżemem i podać jeszcze ciepłe
 

SMACZNEGO

czwartek, 1 maja 2014

JAJECZNICA

Składniki:

- 2 jajka
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
- 2 plasterki szynki

Przygotowanie:

1.wbij jajka do miski i dodaj mleko a także przypraw
2. pokrój szynkę w kostkę i dorzuć do miski 
3. wszystko dokładnie wymieszaj
4. na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła i rozpuść je
5. wlej jajka z szynka i smaż mieszając póki jajka się nie zetną
6. usmażoną jajecznice przełóż na talerz

SMACZNEGO

 
 
 
 
 
 

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

KREM CYTRYNOWY

Składniki:

- 2 jajka
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
- szczypta cukru waniliowego
- starta skórka z wyparzonej cytryny
- sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

1. jajka wymieszaj dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym
2. miskę z jajkami postaw na garnku z wrzątkiem i ubijaj je na parze
3. ubijaj non stop aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu
4. dodaj skórkę z cytryny i sok z niej
5. dodaj cukier waniliowy , masło i żelatynę wymieszaną w wodzie
6. wszystko dokładnie wymieszaj
7. podgrzewaj masę przez 10 minut ciągle mieszając
8. zdejmij masę z garnka i odstaw do wystudzenia

krem tężeje przez 24 godziny więc nie za bardzo nadaje się do przekładania tortów
ale jest idealny do deserów i tart

 SMACZNEGO