Wyszukaj

Szukaj

czwartek, 8 maja 2014

NALEŚNIKI

Składniki:

- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżeczek cukru
- 4 łyżeczki oleju

Przygotowanie:

1.wszystkie suche składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj
2. dodaj oliwę, wodę i mleko a następnie wymieszaj
3. wbij jajka i dokładnie połącz składniki
4. patelnie wysmaruj tłuszczem i porządnie ją rozgrzej
5. na patelnie wylewaj równe porcje ciasta i rozprowadzaj je po całej patelni
6. naleśniki najlepiej przełożyć dżemem i podać jeszcze ciepłe
 

SMACZNEGO

czwartek, 1 maja 2014

JAJECZNICA

Składniki:

- 2 jajka
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
- 2 plasterki szynki

Przygotowanie:

1.wbij jajka do miski i dodaj mleko a także przypraw
2. pokrój szynkę w kostkę i dorzuć do miski 
3. wszystko dokładnie wymieszaj
4. na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła i rozpuść je
5. wlej jajka z szynka i smaż mieszając póki jajka się nie zetną
6. usmażoną jajecznice przełóż na talerz

SMACZNEGO

 
 
 
 
 
 

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

KREM CYTRYNOWY

Składniki:

- 2 jajka
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
- szczypta cukru waniliowego
- starta skórka z wyparzonej cytryny
- sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

1. jajka wymieszaj dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym
2. miskę z jajkami postaw na garnku z wrzątkiem i ubijaj je na parze
3. ubijaj non stop aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu
4. dodaj skórkę z cytryny i sok z niej
5. dodaj cukier waniliowy , masło i żelatynę wymieszaną w wodzie
6. wszystko dokładnie wymieszaj
7. podgrzewaj masę przez 10 minut ciągle mieszając
8. zdejmij masę z garnka i odstaw do wystudzenia

krem tężeje przez 24 godziny więc nie za bardzo nadaje się do przekładania tortów
ale jest idealny do deserów i tart

 SMACZNEGO

niedziela, 27 kwietnia 2014

CIASTO CZEKOLADOWE W 5 MINUT

Składniki:

- 2 łyżki słodkiego kakao
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka lub wody
- szczypta proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko

Przygotowanie:

1. wsyp wszystkie suche składniki do miski i wymieszaj
2. dolej olej i mleko a następnie wymieszaj
3. wbij jajko i wymieszaj za pomocą trzepaczki na jednolitą masę
4. naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i wlej ciasto
5. wstaw do mikrofali na 3 minuty. Po 3 minutach ciasto nakłuj wykałaczką, jeśli wykałaczka będzie sucha ciasto jest gotowe
jeśli nie,
 ciasto mikro faluj jeszcze przez pół minuty 

SMACZNEGO

piątek, 18 kwietnia 2014

ROSÓŁ

Składniki:

- 500 ml wody
- 3-4 nóżki kurczaka
- 2 marchewki
- por
- pół cebuli i ząbek czosnku
- kostka rosołowa ( dla intensywniejszego smaku)
- sól i pieprz

Przygotowanie:

1. do garnka wlej wodę i dorzuć kurczaka
2. dorzuć cebule, czosnek, por i kostkę rosołową
3. w między czasie gdy rosół będzie się gotować obierz i pokrój w plasterki marchewki
4. rosół gotuj przez 20 minut, po tym czasie wyjmij nóżki, cebule, czosnek, por
5. rosół należy przecedzić przez sitko
6.po przecedzeniu doprawić ulubionymi przyprawami zagotować
 

SMACZNEGO

PANNA COTTA

 

Składniki:

Panna Cotta
-250 ml śmietanki 30 %
- 200 ml mleka
- 50 ml wrzątku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
Sos z owoców leśnych
- 250 g mrożonej mieszanki owoców lasu
- 100 g cukru
- 0,5 łyżeczki żelatyny
- trochę wody do rozpuszczenia żelatyny

Przygotowanie:

Panna Cotta
1.śmietanke i mleko wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia
2. dodać cukier puder i cukier waniliowy
3, żelatynę rozpuścić i dolać do garnka
4. masę ostudzić i przelać do foremek
5. wstawić do lodówki na 2-3 godziny
 
Sos z owoców leśnych
1. mieszankę owoców leśnych wrzucić do garnka i podgrzać
2. gdy zacznie się gotować dosyp cukier i dokładnie wymieszaj
3. żelatynę rozpuść w wrzątku i dolej do owoców
4. wszystko dokładnie wymieszać i zagotować
5. gdy sos zgęstnieje zdejmij garnek z ognia
6. przed podaniem sos należy schłodzić

 

smacznego

 
 
 
 
 
 
 
 

czwartek, 17 kwietnia 2014

PASCHA

Składniki:

- 1 kg twarogu tłustego
- kilka łyżek śmietany jeśli twaróg będzie za suchy
- 200 gram masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 200 g cukru pudru
- 6 żółtek ugotowanych na twardo
- łyżeczka skórki z pomarańczy lub cytryny

Przygotowanie:

1. twaróg przemiel 2-3 razy maszynką do mięsa tak aby nie miał grudek
2. ugotowane żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, masłem i cukrem pudrem
3. dodajemy zmielony twaróg, skórkę z cytryny lub pomarańczy i dokładnie miksujemy
4. durszlak wykładamy czystą ścierką i wlewamy  nasze ciasto
5. górę ciasta przykrywamy wystającą ścierką i kładziemy na wierzch talerzyk który obciążamy czymś ciężkim np.: słoikiem ogórków
6. paschę wkładamy do lodówki na 24 h
7. po 24 godzinach możemy wyłożyć paschę na talerzyk
proponuje zrobić paschę 2 dni przed podaniem po to aby dobrze się zsiadła

 

SMACZNEGO